Het theorie-examen voor het autorijbewijs bestaat in Nederland uit 50 of 65 vragen en duurt gemiddeld een halfuur. Bij het onderdeel gevaarherkenning mag je maximaal 12 van de 25 fout hebben, bij de kennisvragen maximaal 2 van de 12 fout en bij de inzichtvragen mag je maar 3 van de 28 vragen fout hebben. Een goede voorbereiding is van belang. We vertellen je wat je kunt verwachten tijdens het examen zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Verschillende type vragen
Tijdens je theorie-examen kun je de volgende type vragen verwachten:
- Sleepvragen
- Single-sleepvragen
- Invulvragen
- Hotspotvragen
- Ja/nee & meerkeuzevragen
Sleepvragen
Bij sleepvragen dien je de cijfers naar de juiste plaatsen in de afbeelding te slepen. Bij dit type vraag krijg je een verkeersoverzicht te zien waar voorrang moet worden verleend. Diegene die als eerst mag oversteken krijgt nummer 1, gevolgd door nummer 2, enzovoorts.
Single-sleepvraag
Bij dit type vraag krijg je een verkeersoverzicht te zien met een antwoord. Sleep dit antwoord naar de juiste bestuurder. De vraag die vaak gesteld wordt bij deze vragen is; wie mag het eerst gaan rijden, dus wie heeft er voorrang.
Invulvragen
In tegenstelling tot de sleepvragen en single-sleepvragen bestaat de invulvraag al langer. Het is bij deze vraag de bedoeling om zelf een antwoord in te vullen. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over maximumsnelheid of het toegestane gewicht (van een aanhanger) op een bepaalde weg. Dit type vraag wordt als lastig ervaren omdat er geen antwoordmogelijkheden worden gegeven.
Hotspotvragen
Bij hotspotvragen krijg je de vraag te zien met een aantal antwoordmogelijkheden in de vorm van plaatjes. Denk hierbij aan het aangeven van het juiste verkeersbord, dashboardlampjes of soorten storingen.
Ja/nee- en meerkeuzevragen
Dit zijn de meest voorkomende en meest ouderwetse vragen die je krijgt op je theorie-examen. Bij deze vragen krijg je een stelling en hoef je alleen te antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Ook bij meerkeuzevragen hoef je alleen maar een antwoordmogelijkheid aan te drukken. Tip: Lees de vraag goed en antwoord niet te snel, het kan zijn dat de vraag op een aparte manier gesteld wordt.
Tips
Heb je om bepaalde redenen moeite met het maken van examens? Kijk eerst of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een aangepast examen bij dyslexie of een luisterexamen die langer duurt dan het originele examen.
Oefen zoveel mogelijk met oefenexamens, hierdoor zul je handiger worden in het herkennen en beantwoorden van de examenvragen, dit scheelt tijd en stress op je echte examen.