Om de hete zomerdagen aangenaam te houden, wil je toch graag dat je een goed werkende airconditioning in je auto hebt zitten. Een airconditioning zorgt niet alleen voor comfort tijdens het rijden, maar het draagt ook bij aan de veiligheid op de weg. Vrijwel iedereen gebruikt een airco tijdens het autorijden, maar hoe ga je er goed mee om? We vertellen je graag over het belang van een goed werkend airconditioningsysteem en hoe je ervoor kunt zorgen dat het optimaal blijft functioneren.

Hoe werkt een airconditioningsysteem?

Om te begrijpen hoe je je airconditioningsysteem kunt onderhouden, is het handig om te weten hoe het systeem werkt. Een airco produceert geen koude lucht, zoals veel mensen denken, maar neemt de warmte weg uit de lucht, waardoor deze afkoelt. Het airconditioningsysteem verdampt het koudemiddel van de auto, waardoor de warmte aan de lucht wordt onttrokken en de airco afgekoelde lucht door de auto kan verspreiden.

Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk?

Net als elk onderdeel van je auto heeft ook het airconditioningsysteem regelmatig onderhoud nodig. De reparatie van een airco is erg duur, dus is het belangrijk deze goed te onderhouden en na te laten kijken. Wanneer er geen koudemiddel hoeft te worden bijgevuld, is het na laten kijken van een airco vaak zelfs gratis. Ook zorgt de airco voor verfrissing, waardoor de bestuurder van de auto alerter is, wat beter is voor de veiligheid op de weg. Ook zorgt de airco zelfs in de winter voor verbeterde veiligheid door meer zichtbaarheid te creëren.

Tips voor het onderhouden van je airco

–       Gebruik je airco het hele jaar door. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de airco goed blijft werken en dat lekkages in de compressor worden voorkomen. Aircosystemen onttrekken niet alleen warmte aan de lucht, maar ook vocht. Door je airco in de winter te gebruiken zorgt dat er dus voor dat het droger is in je auto, waardoor de ramen ook schoner zijn.

–       Controleer het koudemiddel. De hoeveelheid koudemiddel dat in de auto aanwezig is, is belangrijk om in de gaten te houden. Als er te weinig van aanwezig is, werkt niet alleen de airco niet meer, maar slijt het airconditioningsysteem ook sneller, wat dus duur kan uitpakken.

–       Vervang het interieurfilter. Het interieurfilter houdt stof, pollen en andere stofdeeltjes tegen. Het regelmatig vervangen ervan zorgt dus voor een schone lucht in de auto. Dit kun je bijvoorbeeld laten doen tijdens het uitvoeren van een grote beurt.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Problemen die vaak voorkomen zijn lekkage, vreemde geluiden, of onvoldoende koeling. Deze kunnen allemaal veroorzaakt worden door een versleten of defecte compressor. De compressor is een van de belangrijkste onderdelen van het airconditioningsysteem; een airco kan niet werken zonder een goed werkende compressor. De compressor zorgt er namelijk voor dat de afgekoelde lucht door het gehele aircosysteem wordt gepompt. Een defecte airco compressor hoeft niet per direct vervangen te worden, maar zoals eerder benoemd zorgt een goedwerkende airco wel voor meer veiligheid op de weg. Het is dus wel belangrijk niet te lang met een kapot aircosysteem te blijven rijden. Het vervangen van een airco compressor kan erg duur zijn, maar door een airco compressor online te bestellen, kunt u een groot deel van de kosten besparen.