Warehousing is zo’n Engelse term die binnen logistieke kringen goed bekend is. Heb je wel eens van de term gehoord, maar is het jou niet helemaal helder wat ermee bedoeld wordt? Hieronder lees je wat warehousing inhoudt. Daarnaast wordt kort ingegaan op waarom warehousing aantrekkelijk is voor een verscheidenheid aan ondernemers. Tot slot vind je meer informatie over andere diensten die vaak in combinatie met warehousing worden aangeboden.

Wat is warehousing?
Warehouse is het Engelse woord voor opslagplaats of magazijn. Met warehousing wordt dan ook het opslaan van producten aangeduid. Dit zijn producten die op een later tijdstip gedistribueerd of verkocht gaan worden. Vaak vind je dit type grote opslagplaatsen op centrale locaties in het land of bijvoorbeeld in de buurt van havens en vliegvelden voor internationaal transport. In bijna alle warehouses wordt gebruikgemaakt van een warehouse management systeem. Met dit systeem wordt de inkomende en uitgaande voorraad bijgehouden, net als alle overige logistieke bewegingen.

Wat maakt warehousing aantrekkelijk?
Er zijn allerlei bedrijven die gebruik maken warehousing. Denk aan groothandels, retailers en fabrikanten maar ook aan transportbedrijven, importeurs en exporteurs. Steeds vaker kiezen bedrijven voor deze opslagdienst, maar waarom eigenlijk? Allereerst heeft een bedrijf dan zelf minder opslagruimte nodig op eigen locatie. Door gebruik te maken van externe opslag kan op huisvestingskosten worden bespaard. Daarnaast hoeft er op eigen locatie ook niet geïnvesteerd te worden in eigen personeel dat zorgt voor de opslag van goederen, het orderpicken en bijvoorbeeld het transport.

Welke producten worden opgeslagen?
Er zijn ontzettend veel goederen die kunnen worden opgeslagen in een warehouse. Dit kunnen voorraden artikelen zijn die via webshops en fysieke winkels worden verkocht. Je kunt ook denken aan de opslag van verpakkingsmateriaal, grondstoffen of voedingsmiddelen. Er kan gekozen worden voor gekoelde opslag, speciaal voor producten die temperatuurgevoelig zijn. Is hier geen sprake van, dan wordt vaak gesproken van droge opslag. De opgeslagen producten worden met het warehouse management systeem geregistreerd, zodat de klant altijd inzicht heeft in de actuele voorraad.

Extra diensten
Het dienstenaanbod per warehouse kan verschillen, maar in de regel wordt er meer dan alleen de tijdelijke opslag van goederen gefaciliteerd. Zo kan ook voorraadbeheer tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast kunnen het sorteren, bemonsteren, verpakken en insealen van goederen binnen de dienstverlening vallen. Bij sommige opslagplaatsen kun je verder gebruik maken van een douane-entrepot voor het opslaan van goederen onder douanetoezicht. Daarnaast zijn er vaak transport mogelijkheden voor Nederland, de Benelux of de verdere Europese Unie.